• Luomuhirsitalo

Näin syntyi idea Luomuhirsitalo-blogista

Haaveenamme on ollut rakentaa mahdollisimman luonnonmukainen ja pitkäikäinen talo. Hirsitalossa nämä ominaisuudet pääsevät kuin luonnostaan oikeuksiinsa. Omiin kokemuksiin perustuen raikas sisäilma takaa hyvät yöunet. Uni on jokaisen ihmisen perusoikeus ja terveyden perusedellytys, kuten myös laadukas sisäilma.


Käsin veistettyä hirsitaloa ei rakenneta hetken mielijohteesta. Ensin puut täytyy valikoida ja kaataa. Tämä tapahtuu oikeaoppisesti talvella kun puut ovat lepotilassa. On myös olemassa hirsirunkojen veistäjiä, joilla massiivihirttä eli pelkkahirttä on varastossa, edellistalvena tai aiemminkin kaadettuna ja valmiiksi kuivattuna. Puut kuoritaan pian kaadon jälkeen, keväällä huhtikuun loppuun mennessä. Tämä auttaa pitämään homeen, sinistymisen ja ötökät loitolla. Seuraavaksi puut taapeloidaan eli varastoidaan katettuun ja ilmavaan ristitaapeliin. Hirsien veistämisen voi aloittaa aikaisintaan seuraavana syksynä syys-lokakuussa, kunhan kosteus on kutakuinkin 20 %. Suuri osa kuivumisesta tapahtuu vielä sen jälkeen, kun talon hirsirunko on ensin veistetty ja lopulta kasattu lopulliseen muotoonsa. Kokonaisuudessaan hirsien kuivuminen kestää noin kolme vuotta. Hetkenä jolloin mäntypuita, myöhemmin hirsiä, lähdetään metsästä kaatamaan, tulee hirsirungon piirustusten olla viiden sentein tarkkuudella valmiit. Aikataulun osalta tämä tarkoittaa, että mikäli rakennuttaa hirsitalon luonnollisesti kuivatuista pelkkahirsistä, tulisi hirsirunko tilata vuodenvaihteen tietämillä. Suunnittelu ja hirsirungon toimittajan valinta on siis hyvä aloittaa jo elokuussa.


Rakennuttajina meille selvisi pian, ettei uudiskohteen rakennuttamiseen perinteisin, hyviksi havaituin hirsitalon rakentein ja rakennusmateriaalein, löydy mitään valmista konseptia, eikä markkinoilla ole valmista tuotetta tällaiseen rakennuttamiseen (11/2018). Otimme asioista selvää ja tulimme siihen tulokseen, että haluamme laatia blogin, jotta yksinkertainen ja luonnonmukainen rakennuttaminen olisi helposti kaikkien ulottuvilla. Luomuhirsitalo-sivuston kaikki tekstit ja blogi-kirjoitukset ovat meidän omia ajatuksia uusiutuvien materiaalien käytöstä, painovoimaisesta ilmanvaihdosta ja perinnerakentamisesta uuden omakotitalon rakennuttamisessa.


Leena ja Mikko Vainioranta