• Luomuhirsitalo

Mitkä ovat Luomuhirsitalon perusperiaatteet?


Pitkät räystää, yksinkertainen muoto, jyrkkä katto, tuulettuva alapohja ovat Luomuhirsitalon perusideat.
Luomuhirsitalon perusidea muodostui rakentamista edeltävinä vuosina.

Luomuhirsitalon idea lähti liikenteeseen yksinkertaisesta visiosta; talo massiivihirrestä, hyviksi havaittuja perinteisiä rakennustapoja hyödyntäen. Hirsitalo joka seisoo tukevasti kalliolla ja kestää aikaa, sekä on rakenteiltaan terve, hyvän sisäilman koti. Aiheeseen perehtyessä alkoivat Luomuhirsitalon perusperiaatteet hahmottumaan; pitkät räystäät, jyrkkä katto, tuulettuva alapohja ja yksinkertainen muoto.


Kirjallisuuteen perehtyessä ja blogeihin tutustuessa löytyi Saatsi Arkkitehdit Oy:n blogeista punainen lanka sekä suunnittelulle että myös edessä siintävälle rakentamiselle. Näin Luomuhirsitalon perusidea jalostui ja kiteytyi lopulta seuraaviin kuuteen seikkaan: massiivirakenne, painovoimainen ilmanvaihto, tuulettuva alapohja, tuulettuva vintti, kalteva katto ja reilut räystäät, yksinkertainen rakenne ja selkeä muoto.

  • Massiivirakenne on yksinkertainen, koska seinä on yhtä ja samaa puuta ja näin ollen kosteus ei pääse kertymää rakennekerrosten rajapintoihin, koska niitä ei ole. Tämä on selkeä ja kosteusteknisesti toimintavarma rakenne. Massiivihirsi on myös ekologinen vaihtoehto, koska se on luonnollista kokopuuta.

  • Rakentamismääräyksissä on tapahtunut muutos alkaen vuodesta 2018, ja painovoimainen ilmanvaihto on erikseen mahdollistettu. Painovoimainen ilmanvaihto on yksinkertaisuudessaan kiehtova: ilma liikkuu ilmaiseksi ja sähköttä fysiikan lakien mukaan, tuo tullessaan sisätiloihin raitista ilmaa ja vie mennessään käytetyn ilman. Usein kun jossain voidaan huonosti, lähdetään ulos. Miksi emme siis ottaisi tätä hyvää ilmaa sellaisenaan sisään?

  • Tuulettuva alapohja tunnetaan tuttavallisesti rossipohjana. Kallioisen rakennuspaikan vuoksi päädyimme pilariperustukseen, joka on kauttaaltaan auki. Kosteus ei nouse rakennukseen ja radon tuulettuu pois.

  • Tuulettuvan alapohjan lisäksi tuulettuva vintti pitää talon terveenä. Eristämättömässä tilassa kiertävä ilma pitää talon yläpohjarakenteet kuivina ja on siksi tärkeä tekijä talon terveyden kannalta. Avoimella vintillä on helppo suorittaa tarkistus- ja korjaustoimenpiteitä.

  • Harjakatto mahdollistaa korkeat hormit, joka taas on painovoimaisen ilmanvaihdon toiminnan kannalta tärkeää. Pitkät räystäät suojaavat seinän ja katon liitosta ja vähentävät ulkoseinän yläosan viistosaderasitusta.

  • Yksinkertainen rakenne edesauttaa ymmärtämään sitä miten rakennusmateriaalit toimivat vuorovaikutuksessa keskenään. Se mikä voi kastua, sen tulee myös kuivua. Tämä ohjaa myös rakennusmateriaalien valintaa suunnittelun rinnalla.

Perinteisin rakentein tehtävää hirsitaloa ei rakenneta vain tähän hetkeen, vaan sen luulisi kestävän tuulta ja tuiskua seuraavat 200 vuotta. Talon täytyy olla korjattavissa, ja ehkä 150 vuoden päästä on tarve vaihtaa muutama hirsi. Yksinkertaista.


Seuraavassa blogissa perehdymme lähteisiin.